Groepen 1

Hoera, je bent 4 jaar en mag naar de basisschool!

 

Op de Kyckert starten de kleuters bij juf Mariëlle in groep 1a of bij juf Kim en juf Lianne in groep 1b. Hieronder lees je meer over het reilen en zeilen bij ons in de groepen.

 

Het onderwijs: De basis

Het onderzoekend en ontdekkend leren en het kennismaken met de structuur in de school staat in groep 1 centraal. We bouwen aan een veilige basis waaruit geleerd en ontdekt en plezier gemaakt kan worden. 

 

Iedere ochtend wordt er een inloop georganiseerd. In de klas heeft de juf materialen klaargelegd waar de kinderen gelijk mee aan de slag kunnen. De werkjes variëren in doelen en sluiten aan op het niveau van het kind. Denk hierbij aan het stimuleren van rekenen, taal, woordenschat, fijne motoriek, constructieve en creatieve vaardigheden. Deze doelen komen ook aan bod tijdens de kringactiviteiten, zodat de leerlingen weten wat er van hen verwacht wordt.

 

Tijdens de werkles gaan de kinderen zelfstandig aan de slag en gebeurt er van alles tegelijk in de klas. Leerlingen werken met ontwikkelingsmaterialen, knutselen, kleien en spelen in verschillende uitdagende hoeken. Heel veel bedrijvigheid, en dat alles op een georganiseerde en prettige manier.

 

Het onderwijs: Meer dan de basis

Naast de inloop en de werkles gebeurt er nog veel meer op een dag in de kleuterklas. We gymmen tweemaal in de week in de speelzaal, spelen twee keer op een dag buiten, werken met een digitaal schoolbord, leren Engelse woordjes en besteden aandacht aan de sociaal-emotionele en muzikale ontwikkeling.

In groep 1 werken we met thema’s die aansluiten bij de belevingswereld van de kinderen. Denk hierbij aan thema's als "Bouwen" en "De boerderij." Tijdens een thema wordt de klas thematisch ingericht en sluit de leerstof op het thema aan.

 

Dit schooljaar starten wij ook de samenwerking met de peutergroep van Okidoki en kunnen de kinderen met elkaar spelen, gymmen en buitenspelen.

 

De organisatie: Even praktisch

Ieder kind krijgt een eigen kluisje waar de tas en jas in opgeborgen worden. Hier mag ook een tasje met reservekleding in bewaard worden.

Voor de kinderen die dit fijn vinden, mogen gymschoenen worden meegegeven (voorzien van naam).

 

De kinderen hebben een tas met een (gezond) tussendoortje, een lunchtrommel en tweemaal iets te drinken nodig. Op woensdag is het ‘gruitdag’, de kinderen nemen dan fruit of groente mee als tussendoortje. Wilt u ervoor zorgen dat uw kind zijn eigen eten en drinken zonder hulp van de leerkracht kan nuttigen? Ook is het fijn als uw kind zich (grotendeels) zelf kan aan- en uitkleden en de eigen jas kan dichtmaken.